BELL sisakok a MotoStar motorosboltban

BELL sisakok a MotoStar motorosboltban

Megérkeztek az első BELL sisakok üzletünkbe. A sport, sport-túra kollekcióval kezdünk, megfűszerezve egy-két "Culture" modellel, de folyamatosan bővítjük a választékot. Gyertek be, nézegessétek, próbálgassátok, érdemes. Mi már megtettük... gyönyörűek!

Bevezetésként pedig idézzük az onroad.hu cikkét, amit a BELL bevezetésről írt Mackó.

"Világmárka érkezik: indul a Bell bukósisakok forgalmazása

2018. február 08., csütörtök - Macko

 

A Bell az egyik legismertebb bukósisak-márka. Több komoly biztonsági szabadalom van fejvédőikben, amik végre itthon is elérhetőek lesznek.

Tavaly év végén egy véletlen folytán éppen született egy hírünk egy motoros bukás kapcsán, ahol a főhős motorversenyző életét jó eséllyel bukósisakjának különleges védelmi rendszere mentette meg. Persze, tiszta sor, hogy az igazából az amerikai Bell márka reklámfilmje volt – viszont akkor kiderült, miszerint hamarosan Magyarországon is megjelennek a cég méltán világhírű fejvédői, mégpedig az Euromotor és a Motostar Alpinestars kínálatában. Nos, úgy fest: ez az idő elérkezett.

Az 1954-ben Kaliforniában alapított vállalat 46 éve gyárt bukósisakokat motorosoknak. Amikor egy márka komoly nemzetközi elismertségre tesz szert, az általában ritkán véletlen – a Bell olyan sztároknak is köszönheti ismertségét, mint James Stewart (AMA Super-cross bajnok), Cameron Beaubier (Daytona 200 győztes), a legendás William Dunlop (Northwest 200 Superbike-győztes és Man TT versenyző), valamint Robbie Maddison főállású világrekord-halmozó motoros kaszkadőr. És ha már mi magyarok vagyunk, nem feledkezhetünk meg az egyik legnagyobbunkról, Drapál Jánosról sem!

Szóval a legfontosabb jó hír, hogy a high-tech és retró sisakok rajongóinak nem kell többé nélkülözniük az ECE szabványos Bell bukókat. Bő egy héten belül elérhető lesz az első szállítmány, amely a gyorsasági, a túra-, a retró és a custom bukók elég széles palettájából áll majd. Ameddig tényleg kézbe – és fejre – vehetjük őket, addig viszont fontos megismerkedni azzal a két innovációval, amelyek jelenleg kiemelik a versenytársak mezőnyéből a Bell termékeit.

MIPS

MIPS vs. no MIPS: 30% különbség energiaelnyelésben!

A bukósisak elsődleges funkciója baleset esetén fejünk megvédése – és itt ne csak a koponyatörésre gondoljunk, hanem az agykárosodásra is! Nagyon sok esetben a szemre sértetlennek tűnő fejben éri olyan mechanikai behatás legfontosabb (vagy talán legfontosabb) szervünket, hogy onnantól akár éveket élhetünk kómában – lásd Michael Schumacher esetét. A MIPS egy olyan rendszer, amely a forgó erőhatások mértékét, illetve az agyra mért ütés erősségét enyhíti.

Egy bukás esetén ugyanis nagyon sokszor nem merőlegesen, hanem valamilyen szögben éri az ütés a bukó külső rétegét. Ilyenkor a koponyát a sisak ugyan megvédi, de az agyunk folytatná útját a megkezdett szögben, az adott sebességgel. Ennek azonban a koponya gátat szab, és ez a hatás felelhet az agykárosodásokért. Ezt a fajta agyi sérülést lehet kivédeni – vagy legalábbis esélyét jelentősen csökkenteni – azzal, ha a bukósisak a forgó erőhatást is tompítja.

Pontosan ezt teszi a MIPS úgy, hogy egy mozgó “keretet” helyeznek el a sisakon belül, ami az ütés szögében elmozdul, így az ütési energia egy részéből mozgási energiát képez. Így az agyra ható erő kisebb lesz, ezáltal csökken az agykárosodás kockázata. A Bell bukósisakokba épített MIPS csupán 45 grammot ad a fejvédő tömegéhez, és nem befolyásolja a sisak méretezését sem – így a viselési komfort nem romlik, a biztonság azonban nő.

FLEX

A progresszív védelem!

A Pro Star és a Race Star modellek tartalmazzák a Bell egyedülálló, Flex Impact Liner technológiáját, amely még a MIPS-nél is komolyabb védelmet nyújt. Ezt arra tervezték, hogy a lehető legeredményesebben kezelje úgy a kicsi-, mind a közepes- és nagy sebességből eredő becsapódásokat is. Három különböző sűrűségű EPS habról van szó, amelyek rétegesen helyezkednek el, és a bukón belül egész minimális elmozdulást is megengednek.

Ezáltal az ütés erejétől függően aktivizálódnak a rétegek, ennek eredményeként jön létre a "progresszív" + fokozatosan erősödő védelem. Továbbá, az elmozdulás által csökkentik az agysérülések kockázatát. Kívülről befelé haladva a legkülső hab a már jól ismert EPS, amely a legtöbb bukóban megtalálható. Azt azonban kevesen tudják, hogy az elterjedt (és kötelező) EPS alapvetően csak a nagy becsapódások ellen védi a koponyát, a közepes- és kis ütések ellen kevésbé hatékony. Azoknál a kisebb behatásoknál, amelyeknél az EPS nem sérül, sokszor erőt közvetít a koponyára és az agyra.

A megoldás: rétegesen!

A Bellnél ezt küszöbölték ki azzal, hogy még kétféle habot alkalmaztak: az EPP (Expanded Polyproypylene) a közepes-, míg az EPO (Expanded Polyolefin) a kisebb ütések elnyelésében segít. Ezek az EPS-től eltérő anyagból készültek: más keménységűek és sűrűségűek. Tehát amikor egy ütés túl kicsi ahhoz, hogy az EPS kifejtse védelmét, akkor az átengedi. Ekkor lép működésbe a középső, vagy szükség esetén csak a legbelső réteg.

Mindezt megfejelték azzal, hogy ezek a rétegek egymástól függetlenül tudnak egy kicsit mozogni, így a bukóra ható ütési energiából részben mozgási energiát csinálnak – ez pedig a MIPS-hez hasonlóan csökkenti az agysérülések kockázatát, hiszen az agy elmozdulása a koponyához képest kisebb.

Az egymáson elhelyezkedő habok ráadásul nem csak a biztonságot növelik, hanem a szellőzést is nagyban javítják: sokkal több szellőző csatorna alakítható ki a bukón belül a három rétegnek köszönhetően. Ráadásul a méretválasztás is könnyebb: a bukó illeszkedése ugyanis sokkal pontosabb azáltal, hogy a belseje minimális mozgást enged a fejen."

Leave a Reply

All fields are required

Name:
E-mail: (Not Published)
Comment: