Minden időre: Alpinestars Amok három rétegű hálós motoros kabát teszt

Minden időre: Alpinestars Amok három rétegű hálós motoros kabát teszt
2017. június 03., szombat - Macko

Az Alpinestars Amok olyan motoros kabát, amely a legnagyobb melegben is tökéletes, de hűvösebb időben és esőben is teljes értékűen használható.

Motorozni, hosszú túrákra indulni mégis csak nyáron a legjobb. De ki szeret ilyenkor belerohadni a ruhájába? Senki. A megoldást persze régen kitalálták: a hálós cordura cuccok tökéletesek a kánikulában – viszont a hűvös reggeleken és esős időben (ami ilyenkor sem zárható ki) nem igazán jók. A magam kis pályafutása során évekkel ezelőtt kitaláltam a megoldást: jól szellőző nyári cuccot kombinálva megfelelő aláöltözőkkel és esőruhával meglepően változatos időjárási viszonyok között lehet komfortosan motorozni. Az Alpinestars mérnökei kicsit igényesebben oldották meg ugyanezt. Az Amok Air Drystar kabát – és a hozzá tartozó nadrág – hálós külseje alatt két további belső réteg található. Nézzük, mit tud a gyakorlatban!

Okos kompozíció

A három réteg hasonlóan épül fel, mint a zárt motoros túraruháknál az megszokott. A külső cordura alatt található egy Drystar vízálló belső, amelynek a motoros felőli oldalán még egy thermo bélés is beépítésre került. A külső részen azonban itt nem kellett elhelyezni a mérnököknek mindenféle kétséges értékű szellőző nyílásokat. Hiszen a menetszél által legjobban elért részek hálós anyagból vannak – vagyis ezeken mindig átsüvít a levegő.

A szürke részek tökéletes szellőzést biztosítanak

A dzseki azonban variálhatóság terén is a maximumra tör. Nem csak az alapvető beépítési sorrendben helyezhetjük ugyanis be a béléseket, hanem bárhogy, ahogy kedvünk tartja. Mehetünk úgy is, hogy csak a vízálló réteg van bent, de úgy is, hogy éppen ezt hagyjuk a dobozban, és a meleg réteget pattintjuk be a kabátba. No meg értelemszerűen ki is vehetjük mind a kettőt. Összességében tehát négyféle felső ruhát kapunk egyben. Sőt, hatot! A Drystar belső kivéve ugyanis teljes értékű esti ruhadarabként viselhető – akár thermobéléssel együtt, akár anélkül. Így mentesülünk az esőruha cipelésétől, de még a túra esti vagy éppen városnézegetős részeihez sem kell külön holmikat vinni magunkkal. A nagy kérdés persze az, mennyire viselhető mindez jól motorozás közben.

A hálós kabátban egy vízálló réteg, majd egy meleg bélés található

A puding próbája

A menetpróbára ennek megfelelően egy nem túl meleg tavaszi reggelt választottunk. Azt ugyanis nincs túl sok értelme hosszasan elemezgetni, mennyire jó a hálós cucc 35 fokban – mindenki, aki próbált már ilyet, tudja hogy jó. De hogy tizenpár celsiusban motorozva szétfagy-e az ember a nyeregben a hálós kabát belsejébe helyezett bélésekkel vagy sem, az már érdekesebb kérdés. A jó hír az, hogy nem. A konklúzió a videóban hallható: az Alpinestars Amok becslésem szerint 5 foktól akármilyen kánikuláig és bármilyen időjárás esetén kellő komfortot garantál.

Hirdetés

A Drystar kabátka önállóan is hordható, kimondottan pofás viselet

További nagyon kellemes meglepetés volt, hogy valamennyi variációs lehetőség teljesen más eredményt nyújtott. Amikor minden bélés bent volt, a kabát viselési komfortja egy normális cordura motoros dzsekiéhez volt hasonlatos. Vagyis a Drystar bélés szélállósága elegendőnek tűnt ahhoz, hogy a hálós külső réteg szellősségének ilyenkor negatív hatását kivédekezze. Igazán téli körülmények esetén valószínűleg már nem lenne elég így a cucc – de legyünk őszinték: a többség igazi téli körülmények esetén már pont nem fog motorozni.

Igény szerint csak a thermo bélés is rögzíthető a kabátba. Érdekes módon nagyon élestszerű dolog így hordani

Újszerű lehetőség

A meleg belső réteg eltávolítása után a menetszél még mindig nem éri az ember bőrét, de sokkal hűvösebbé válik az egész ruhadarab. Van az a hőmérsékleti tartomány, amikor ez lesz a jó választás – de meleg ám csapadékos időben is így lesz a jó. Aztán nagyon kellemes meglepetésemre a kiszerelt membrán helyére rögzített meleg réteg megint egy új világot nyitott meg: kellemesebb a hőkomfort a bőrön, mégis kevésbé füllesztő. Sok nyári túrán jellemző hűvös reggeli órán ez lényegesen jobb lesz majd, mint ha csak a Drystar van bent – valljuk meg őszintén, amikor a vízzáró anyag ér a bőrünkhöz, az kicsit izzasztó érzetet ad. Végezetül ott van a sima hálós kabátként viselés, amely semmi újat nem nyújt: az Amok ekkor szellőzik mint a veszedelem. Igazi kánikulai cucc lesz belőle – olyan, amilyenné egy kicipzározott szellőzőzsebű zárt kabát soha nem válik majd.

A kabátujj könnyen ráhúzható a kesztyűre. Persze a vízálló béléssel együtt – így valóban vízálló lesz a rendszer

Védelem Alpinestars módra

A kabátot természetesen megfelelő protektorozással is ellátták. Ez minden motoros ruha esetében elengedhetetlen, egy Alpinestars pedig elképzelhetetlen nélküle. Megfelelően nagy méretű kemény könyök- és vállvédők vannak beépítve. A gerincünket – szintén a márkától megszokott módon – nem óvja semmi. A megfelelő nagy méretű zsebbe csak egy szivacsot tettek a gyárban, amely tényleg csak a szállítás során hivatott tartani a dzseki formáját. Hiszen az Alpinestars filozófiája szerint minden motoros kiválasztja azt a védelmi rendszert, amelyet megfelelőnek tart. Ők pedig mindre kínálnak is megoldást. A szivacs helyére igény szerint itt is egyetlen mozdulattal betehetők a márka Nucleon KR-1i vagy KR-2i – mindkettő CE Level 2 minősítésű – protektorai, vagy ha abban hiszel jobban, felcsatolható teljes gerincvédőt is viselhetsz az Amok alatt.

Az ujjak bősége szabályozható – ez elengedhetetlen a protektor biztonságos védelméhez

A tervezők természetesen gondoltak rá, hogy felkarban egy tépőzáras pánttal minden esetben a pillanatnyi szükségletekhez lehessen állítani a kabátujj bőségét. Hiszen az összes fajta bélésekkel való variálás után fontos, hogy a könyökprotektorok a lehető legpasszentossabban a helyükön maradjanak – ellenkező esetben eséskor könnyen elfordulnak, és máris ruppót nem érnek. Így viszont – persze csak ha mi is odafigyelünk erre – megfelelően meg tudnak óvni, ha éppen nem jönne össze mondjuk egy forduló.

A mélyen lenyúló hátsó derékrész túrázáskor fontos

Ne vigyél kardigánt!

Több napos motoros túra esetén sok helyet foglal a pakkunkban az esti programokra viselhető ruházat cipelése. Hiszen életszerű egy városnéző séta, vagy éppen egy hűvösebb hegyi levegőn megejtett szabadtéri vacsora. De még a szemerkélő eső ellen is kell tudnunk védekezni ilyenkor. Újabb remek hír, miszerint az Amok kabátban motorozóknak sem kardigánt, sem esőkabátot nem kell majd külön csomagolniuk. A Drystar belső réteg ugyanis teljesen frankón néz ki önmagában viselve is – ráadásul ugye vízálló. Hőmérséklet függvényében thermobéléssel vagy anélkül is viselhető. Így bőségesen megspórolod a dobozodban vagy nyeregtáskádban azt a helyet, ahova majd a meleg órákban magát a membránt el tudod helyezni.

A nyakrész magasan záródik, de ha nem akarjuk becipzárazni, a nyelve fixálható. Így nem csapkodja a szél, amikor kicsit nyitott nyakkal megyünk nyáron

A hozzá való nadrág

Bár az Alpinestars Amok nem rendelkezik ugyanilyen nevű alsó ruházattal, a márka azért kínál hozzá tervezett alsó ruházatot. Több mindennel párosítható, de legjobban talán a videón csak statikusan megmutatott Sonoran Air Drystar való hozzá. Ez színvilágában is tökéletesen egészíti ki, de össze is cipzározható vele derékban. Vízálló bélése ugyanúgy van, meleg betétet azonban nem tartalmaz: érdemes egy vékony téli aláöltözővel kiegészíteni, ha nagyon cudar az idő. Persze sok motoron erre nem lesz szükség, hiszen alul rendszerint sokkal kevesebb szelet kapunk, mint felsőtestünkön.

A nadrágban meleg bélést nem találunk, de vízzáró réteget igen

A Sonoran is megfelelő védelmet kínál: térdvédőket alapból, csípőprotektorokat pedig opcionálisan tartalmaz. Derékbősége többféleképpen állítható: oldalt tépőzáras pántokkal, elöl pedig egy jó hosszú mikrolockos csattal zárva szabhatjuk testre alkatunk és a vacsora bőségessége függvényében. Ráadásul a láthatóság szempontjából nagyon fontos világos színezet mellett belőle kapunk teljesen feketét is – mivel pedig lent általában több koszt szedünk össze, így kicsit tovább marad optikailag viselhető.

Elég csak egy szett

Világos, jól látható – és meglepően praktikus viselet. Három évszakban, de akkor minden körülmény esetén hordható

Az elmélet mellett tehát a gyakorlati próba is azt igazolta, hogy az Alpinestars Amok – és a hozzá való Sonoran – Air Drystar ruhák akár egész évben viselhetők. Kora tavasztól késő őszig mindenféle motoros igényt ki tudnak elégíteni. Akik a nyakunkon levő valódi meleg hetekben-hónapokban nem érzik magukat jól egy zárt cuccban, azok ebben garantáltan nem izzadnak majd meg. Ugyanakkor nem kell esőruhát cipelni, és aláöltöző kardigánnal sem szükséges bajlódni. Az Amok az extrém hidegeket leszámítva tökéletes komfortot biztosít motoron – de az esti sörözéskor sem hagy cserben. Ennél meg egy motoros túrázó sem vágyhat többre!

Leave a Reply

All fields are required

Name:
E-mail: (Not Published)
Comment: