MIRAGE DRYSTAR

MIRAGE DRYSTAR

Egyszerű és tökéletes megoldás a túramotorosoknak: Alpinestars Mirage laminált kabát

Kiegészítő teszt
2018. augusztus 31., péntek - Macko

Nem akarsz esőcuccal bajlódni, de belerohadni sem a vízálló ruhába? Idegenkedsz a sok rétegtől? Akkor az Alpinestars Mirage modellje neked való!

A motoros túrázás nem könnyű műfaj. Csodálatos helyekre jutsz el, ráadásul sokkal közelebb kerülsz a természethez, mintha ugyanoda négykerekű bádogdobozzal mennél. Viszont ennek a nagy szabadságnak megvan a kényelmetlen oldala is: teljesen ki vagy téve az időjárás viszontagságának. Az izzadtságszag sem kellemes, de rommá ázni és másnap a hűvös hegyi időjárásban félig vizes cuccban útnak indulni még rosszabb. A megoldás régen megszületett: esőruhát kell húzni. De az nagyon macerás, és ha egy kicsit elkésel, máris győz az eső. A gyártók részéről jött a válasz: megjelentek a három rétegű ruhák kivehető thermo- és vízálló béléssel. Azonban ezeknek is vannak komoly hátrányai, így jött a következő – jelenlegi legjobb – szint: a vízzáró réteg külső kopásálló anyagra laminálása. Ilyen jelenlegi alanyunk, az Alpinestars egyik idei újdonsága, a Mirage is.

Az oldalanként három, vízálló cipzárral nyitható-zárható szellőzőnek hála meglepően jó a légáramlás az amúgy full vízálló Mirage belsejében

A kabát elvisége megegyezik azzal, amit a korábban BobMaster kolléga által kipróbált Yokohama is képviselt. A vízállóságot a márka saját teflon membránja, a Drystar biztosítja. Ez azonban közvetlenül van laminálva a külső 500D cordura rétegre. Miért jó ez? Miért nem elég, ha belecipzárazod? A cordura ugye átázik. Hiába állítja meg a tested irányába igyekvő nedvességet a membrán, ha a kettő között az össze tud gyűlni. A külső rész végül komolyan vizes lesz – és nem biztos, hogy ki fog száradni másnapra. Azaz jön a kellemetlenség…

Száraz és könnyű!

Amennyiben viszont a Drystar réteg laminálással kerül fel a cordurára, nincs semmiféle légréteg vagy hely közöttük – ergo a csapadék képtelen bejutni. Ezek a ruhák azt képesek produkálni, hogy az egész napos esőben motorozás végén lefolyik róluk a víz, és azonnal pont ugyanolyan súlyúak  – és persze szárazak is -, mint szép napos időben. És akkor itt jön a nagy kérdés: de mi van, ha melegre fordul az idő? Mert hát abban mégis csak jobban szeretünk motorozni. Nos, ilyenkor a teflon alapú vízálló réteg egész jól kiengedi a bent keletkező párát – tehát sokkal kevésbé fogsz belefülledni, mint egy esőcuccba.

A mandzsettán, a mellkason és a háton tudjuk megnyitni a laminált membránokat, hogy szabadon jusson be a légáramlat

Ez azonban még nem elég. Szükség van szellőzésre is. Ezen a téren a Mirage hasonlóan operál, mint anno a Yokohama. Összesen hat szellőzőt találunk, amelyeket vízálló cipzárak és belül bogárhálók határolnak. Kettő van az alkarokon, kettő a mellkas-részen és kettő hosszában a háton a gerincvédő mellett. A gyakorlati próba meglepően hatékonynak bizonyult: már városi tempónál és egészen kellemesen meleg külső hőmérséklet mellett is kiválóan átjárt mindenhol a levegő. De ez a videóból részletesen kiderül – ott talán plasztikusabb az eredmény, mint leírva.

A vállnál és a könyöknél Level2 protektorok vigyáznak ránk, a háton levő zsebbe utólag tehetünk akár Nucleon gerincvédőt is

Az Alpinestars a biztonság terén semmit nem bíz a véletlenre. A Mirage könyökeinél és vállai belső oldalán Level2 protektorok vannak, ráadásul a vállakon kívül is erősítéseket találunk. Ezek jól is mutatnak, meg az aszfalttal történő közeli barátkozás során is vitathatatlanul jó szolgálatot fognak tenni. A gerinc- és a mellkas területein zsebeket találsz, ahova akár a márka saját Nucleon protektorait beteheted, akár hagyhatod üresen is őket és vehetsz külön védelmet az egész alá. Utóbbi előnye nyilván a hosszabb gerincvédelem, előbbié pedig a komfortosabb viselhetőség – innen meg mindenki eldöntheti, neki melyik a fontosabb.

Szabd testre!

A protektorok egy túrás szabású ruhában azonban elvándorolhatnak. Hiszen nem vehetsz olyan passzentosat belőlük, mint egy bőrcuccból – kell hely a meleg rétegnek is és a szellőzés is akkor lesz hatékony, ha átjárhatja belülről a levegő. A Mirage minden részét magadra állíthatod: a karokat patentokkal, a derék-részt pedig tépőzárakkal. Így akár aláöltözöl, akár nem – és főleg akár kigyúrtad a bicót, akár nyeszlett vagy -, mindenképpen passzolni fog. Ami tényleg létkérdés annak érdekében, hogy mondjuk ne a protektor mellett a könyöködre ess, hanem kiélvezhesd a Level2 tudományát.

Videónkban statikusan és menet közben is megnézheted a Mirage kabátot – utóbbi során főleg a szellőzésre derül majd fény

Az sem elhanyagolható, hova tudod pakolni a cuccaidat. Ezen a téren a Mirage meglátásom szerint szépet javult korábbi tesztalanyunkhoz képest és nagyjából mindent tud, amit egy ilyen cucctól elvársz. Két nagy zseb kívül derékon – és ezekbe a fajta rávarrt tárolókba lehet a legjobban pakolni. Aztán van még két rekesz a mellkasodon, amelyekhez szintén nem kell szétcipzározni a kabátot – igaz, ez utóbbiak nagy esőben megnedvesedhetnek belülről. (Ami van hogy klassz dolog, de nem egy kabát zsebénél…) Aztán vannak még belső zsebek is – szóval a tárolókapacitás nagyon rendben van.

Hidegben se fázz!

Más kérdés nem maradt hátra, mint hogy mit tudsz tenni a hideg ellen. A Mirage kabát ugyanis már azon új generációs motoros ruhák közé tartozik, amelyek nem kaptak gyárilag klasszikus thermo bélést. Ettől persze még nem kell megfagynod. Az Alpinestars ugyanis kifejlesztett és piacra dobott egy olyan univerzális meleg kardigánt, amely a kabátban is hordható bélésként és külön is teljes értékű ruhadarabként viselhető.

A Vision Thermal nem csak motorozásnál lesz a kelléked: a civil életben is mutatós és praktikus ruhadarab

Mert legyünk őszinték: amennyiben külön kell tárolgatni a meleg bélést és még estére a városnézéshez vagy a kerthelyiséges vacsihoz egy kardigánt is, az megint csak a csomagolást nehezíti meg egy sok napos motoros kirándulás során. A Vision Thermal viszont leüti mindkét legyet egy csapásra – ráadásul pillekönnyű és elképesztően kicsire összegyűrhető. Könnyű tehát elcsomagolni és egy füst alatt minden problémádra megoldást kínál. Ahogy a Motostar klímás üzletében felhúztam, azonnal kiderült: az általam hordott Softshell kardigánoknál sokkal melegebb, könnyebb és valahogy összességében puhább viselet.

Hatalmasak és praktikusak a külső zsebek

Összességében tehát az Alpinestars Mirage egy nagyon egyszerű és felhasználóbarát ruhadarab a minden körülmények között komfortosan haladni vágyó táramotorosok számára. Nem nehéz, nem merev, jól testre szabható és vízálló. A szellőzőnyílásoknak hála akár melegebb időben is viselhető, a Vision Thermal kardigánnal pedig komoly lehűlés esetén sem fogsz csattogó foggal szenvedni a bukóban. A tisztítástól rettegőknek fekete, a bevállalósabbaknak világosabb árnyalatban is elérhető a Motostar szaküzletben.

Leave a Reply

All fields are required

Name:
E-mail: (Not Published)
Comment: